Day 1 (Friday, 18 October 2013)

9 am Opening (15 min)
Professor Johannes Chan SC, Dean of the Law Faculty
Professor Ying Chan, Director, Journalism and Media Studies Centre
9:15 am Opening Keynote Speech (30 min; 15 min Q&A)
Moderator: Ms. Heather Rogers QC
Speaker: “Law Reform Now: Free Speech, Reputation and Media Intrusion”
Lord Lester of Herne Hill QC (Blackstone Chambers, UK)
10:00 am Panel A: Opportunities and Challenges for Media Law and Policy in the Internet Age (60 min)
Moderator: Mr. Charles Glasser (former Global Media Counsel, Bloomberg News)
Speakers: Mr. Peter Noorlander (Media Legal Defence Initiative, UK)
Mr. H.R. Dipendra (Executive Director, Media Defence–South East Asia)
Mr. Robert Balin (Partner, Davis Wright Tremaine LLP, NY)
Hon. Mr. Dennis Kwok (Legislative Council, Hong Kong)
Prof. Xu Xun (Executive Director, Research Centre for Media Law, China University of Political Science and Law)
11:00 am Break (15 min)
11:15 am Panel B: Reforming Defamation Law and Practice (90 min; 15min Q&A)
Moderator: Assoc Prof. Doreen Weisenhaus (Director, Media Law Project, JMSC)
Speakers: Ms. Heather Rogers QC (Doughty Street Chambers, UK)
Mr. Paul Schabas (Blakes, Toronto, Canada)
Prof. Andrew Kenyon (Director, Centre for Media and Communications Law, University of Melbourne)
Prof. Harry Roque (Philippines, Media Defence–South East Asia)
Prof. Rick Glofcheski (HKU)
1:00 pm Lunch (90 min)
Welcome messages by:
Professor Roland T. Chin, Deputy Vice-Chancellor and Provost, The University of Hong Kong
Representatives from Open Society Foundations (OSF)
2:30 pm Panel C: Privacy, Leveson, Regulation/Self-Regulation of the Media (75 min; 15 min Q&A)
Moderator: Cliff Buddle (Editor for Special Projects, South China Morning Post)
Speakers: Lord Hunt of Wirral (UK Press Complaints Commission)
Peter Bartlett (Partner, Minter Ellison, Australia)
Prof. Joseph Chan (Chair, Hong Kong Press Council)
Prof. Ursula Cheer (Canterbury University, NZ)
Christiana Chelsia Chan (Working Group on Law and Regulation, Press Council of Indonesia)
4pm Break (15 min)
4:15 pm Q&A with Ms. Gill Phillips (Director, Editorial Legal Services, Guardian News and Media, UK) (1hr15min)
Moderator: Mr. Danny Gittings (Senior Programme Director, College of Humanities and Law, HKU SPACE)
5:30 pm End of Day One

 

Day 2 (Saturday, 19 October 2013)

9:15 am Keynote Speech (30 min, 15 min Q&A)
Moderator: Justice Michael Hartmann NPJ (Court of Final Appeal)
Speaker: “Sharpening the public gaze: advances in open justice in England and Wales”
Lord Dyson PC MR (Master of the Rolls and Head of Civil Justice, England and Wales)
10:00 am Panel D: Internet and Free Speech (75 min, 15 min Q&A)
Moderator: Mr. Peter Noorlander (Media Legal Defence Initiative, UK)
Speakers: Mr. Mark Stephens (President, Commonwealth Lawyers Association)
Hon. Mr. Charles Mok (Legislative Council, Hong Kong, represents Information Technology industry)
Prof. Harry Roque (Cyber law reform in Philippines)
Mr. Bambang Harymurti (Editor-in-Chief, Tempo magazine, Deputy Chair, Indonesia Press Council)
Mr. Marcelo Thompson (HKU Law-liability of internet intermediaries)
11:30 am Break (15 min)
11:45 am Panel E: China and the Internet: Legal Issues and Developments (60 min, 15 min Q&A)
Moderator: Prof. Fu Hualing (Faculty of Law, HKU)
Speakers: Ms. Xu Xun (Executive Director, Research Centre for Media Law, China University of Political Science and Law)
Prof. Chen Xinxin (Director of the Research Centre on Media Law and Information Law at the Chinese Academy of Social Sciences)
Prof. Wang Sixin (Beijing Foreign Studies University)
Zheng Wenming (Associate Professor, Capital University of Economics and Business, Beijing)
Zhu Wei (Lecturer at the China University of Political Science and Law, Beijing)
1 pm Lunch (90 min)

Welcome message by:
Representatives from Konrad Adenauer Stiftung (KAS)
2:30 pm Panel F: Speech Crimes and National Security (75 min, 15 min Q&A)
Moderator: Prof. Simon Young, Centre for Comparative and Public Law, HKU
Speakers: Lord Lester (UK on scandalizing court)
Mr. Malik Imtiaz Sarwar (human rights lawyer and former president, Malaysian National Human Rights Society)
Hon. Mr. Dennis Kwok (Legislative Council, Hong Kong on Article 23)
Mr. M. Ravi (Singapore human rights lawyer)
Ms Jennifer Robinson (Director of Legal Advocacy, Bertha Foundation, and counsel to Wikileaks)
4pm Break (15 min)
4:15 pm Panel G: Challenges and Opportunities: the Road Forward (60 min)
Moderator: Prof. Ying Chan
Speakers: Lord Lester, Ms Gill Phillips, Prof. Andrew Kenyon, Mr. Danny GittingsMr. H.R. Dipendra
5:15 pm End of Conference